We wensen het niemand toe, maar een verwittigd man is er twee waard. Enkele voorzorgsmaatregelen kunnen veel miserie vermijden. We zetten ze op een rij.

Wat als je geld in het buitenland gestolen wordt?

's Avonds op je hotelkamer zie je dat je bestolen bent. Naast alle administratieve rompslomp heb je ook geen cent meer om op terug te vallen. Wat doe je?

Blokkeer je kaarten en waarschuw de politie

Hopelijk wil een brave lokale ziel je nog zijn telefoon lenen. Zo kan je meteen naar CARD STOP bellen om je bankkaarten te blokkeren: +32-70-344-344.

Zodra je kaart geblokkeerd is, ben je niet meer verantwoordelijk voor de betalingen die ermee gebeuren. Wel heb je nog een verklaring nodig van de politie dat de diefstal bevestigt. Het volstaat dan om aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor.

Laat je geld opsturen van het thuisfront

Indien je je liet verzekeren voor deze reis, kan je verzekeraar wat geld voorschieten en ter plaatse laten opsturen. Dat geldt ook voor een bijstandsverzekering of een repatriëringsverzekering.

Via postmandaat kan je ook geld laten opsturen, alhoewel dat wat vaste kosten met zich zal meebrengen. Van 20 tot 150 euro, afhankelijk van de toegankelijkheid van het gebied, aldus Test-Aankoop in Le Soir.

Vraag hulp aan je bankagent of gebruik diensten van je kredietkaart

Je kan steeds bij je bank terecht voor verder advies. Banken kunnen meer doen dan kaarten blokkeren. Ook zij kunnen geld opsturen. Visa heeft zelfs een dienst waarbij ze zo snel mogelijk een nieuwe kredietkaart nasturen.

Een verwittigd man...

Bij het begin van deze vakantieperiode geeft de overheid wat tips mee:

  • Beperk de risico's door niet te veel cash op reis mee te nemen;
  • Hou je bankkaarten, cheques en identiteitsbewijzen op verschillende plaatsen bij;
  • Laat je bankkaarten nooit onbewaakt achter;
  • Hou op een apart papiertje de kaart- en rekeningnummers bij;
  • Verzamel op voorhand de nodige telefoonnummers om in geval van nood naar blokkeringsdiensten en depannagediensten te kunnen bellen.