Geen ski zonder bril

Sneeuwblindheid of hoornvliesontsteking door te veel UV-stralen kunnen je wintersportvakantie verknallen. Ze voorkomen, is eenvoudig: draag altijd een zonnebril, zelfs als het bewolkt is.

UV-stralen worden sterk weerkaatst door de sneeuw en vormen daardoor (net zoals water, zand, zonnebanklampen en elektrische lasapparaten) een gevaar voor de ogen. Door geen donkere bril te dragen die bescherming biedt tegen UV-stralen kunnen twee types aandoeningen optreden:

  • Sneeuwblindheid
  • Hoornvliesontsteking door UV-straling

Sneeuwblindheid

Dit is een erosie van het epitheel van het hoornvlies. Deze heel pijnlijke en plotse aandoening duikt verscheidene uren na de blootstelling van de ogen aan de zon op, vaak 's nachts of bij de terugkeer van een weekendje skiën zonder zonnebril.

Sneeuwblindheid is bij de diagnose makkelijk te herkennen doordat de ogen tranen, door de lichtschuwheid (last van het licht), blefarospasmen (ongewilde samentrekkingen van de spieren van de oogleden) en het gevoel dat er iets in de ogen zit.

Of de reis in de bergen nu onder een stralende zon verliep of niet, het risico blijft bestaan, want UV-stralen dringen heel makkelijk door de wolken.

Gelukkig is men meestal binnen de 48 uur genezen en ondervindt men er later geen gevolgen meer van.

Hoornvliesontsteking door UV-straling

De oogletsels treffen het hoornvlies, gecombineerd met een bindvliesontsteking. Door te rusten in een verduisterde kamer en de ogen zo weinig mogelijk te bewegen, kunnen de symptomen na 24 tot 48 uren afnemen. Er wordt een genezende en kalmerende zalf en een oogwater of een zalf met antibiotica gebruikt om bijkomende infecties te vermijden.

In elk geval kunnen deze aandoeningen worden voorkomen door middel van een donkere bril met factor 3 of zelfs 4 voor het hooggebergte (maar weet dat autorijden met een bril met factor 4 verboden is). Ideaal is een bril in de vorm van een masker, want die biedt bovendien een heel goede zijdelingse bescherming.

Als je zo geen bril vindt, kies dan altijd voor een model dat het gezicht zoveel mogelijk omsluit.