Skiles voor jonge kinderen

Kinderen kunnen reeds vanaf de leeftijd van 3 jaar leren skiën. Wel moeten daarbij enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Kinderen en snelheid

Net zoals volwassenen moeten kinderen leren hoe ze zich in de bergen moeten gedragen vooraleer ze zich in alle veiligheid op de piste kunnen begeven. Kinderen zijn waaghalzen, onvoorzichtig, brokkenmakers en houden van snelheid, maar kennen de voorrangsregels op de pistes niet. Ze moeten dan ook leren hoe ze zich in de bergen moeten gedragen. En dat kunnen ze doen in de skischool.

De Franse Vereniging van Bergartsen raadt kinderen van 4 tot 12 jaar aan een helm te dragen. Een helm beschermt bij het vallen, maar ook bij rechtstreekse schokken zoals botsingen. Kinderen durven nogal eens botsen doordat hun gezichtsveld minder breed is dan dit van volwassenen en ze anticiperen ook minder. Botsingen kunnen schedeltraumata veroorzaken. Een kind mag nooit alleen skiën!

De uitrusting

De schoenen moeten goed passen en de hiel moet vastzitten. Als de zolen versleten zijn of vol sneeuw zitten, zullen de bindingen minder gemakkelijk loskomen, wat een gevaarlijke torsie van de knieën kan teweegbrengen. Kinderen moeten dan ook leren eerst de sneeuw onder hun zolen te verwijderen vooraleer de schoenen aan te trekken.

De regeling van de bindingen hangt af van de leeftijd en het gewicht van het kind. De bindingen moeten ieder jaar door een vakman worden geregeld.

Het heeft geen zin meerdere kousen over elkaar aan te trekken. Dat vertraagt het doorgeven van de commando's van de voeten bij bewegingen. Eén paar kousen moet volstaan om de voeten warm te houden.

Ga na of de bindingen goed afgesteld zijn en of het kind weet hoe het zich op de piste moet gedragen (voorrangsregels, stilstaan, signalisatie) vooraleer de ski’s aan te trekken.

Smeer wat zonnecrème, laat het kind zich wat opwarmen en begin dan met een gemakkelijke piste.

De kledij

Niet te warm, niet te koud, niet te nauw en niet te wijd. Een kind moet zich op zijn gemak voelen in zijn kleren. Eén dikke wollen trui is beter dan meerdere dunne synthetische truien over elkaar.

Broekkousen beschermen zeer goed tegen de koude en het kind hoeft dan geen kousen te dragen.

Voor de allerkleinsten wordt een skipak sterk aanbevolen.

En uiteraard een bivakmuts in plaats van een gewone muts om de neus en de oren onder de helm te beschermen, handschoenen of wanten en een zonnebril.

De ogen van kinderen zijn bijzonder gevoelig

Tot de leeftijd van 13 jaar vervullen de ooglenzen niet hun natuurlijke barrièrefunctie. De stralen kunnen dan ook gemakkelijk het netvlies (of retina) bereiken en daar schade aanrichten.

UV-stralen veroorzaken brandwonden, zelfs zonder te verblinden. Draag daarom een brede zonnebril, ook als de zon wat gesluierd is. En er bestaan ook brillen met sterk absorberende glazen en een sluiting aan de kanten die zich bijzonder goed lenen voor de sneeuw.

De CE-categorie van zonnebrillen geeft informatie over de UV-filtering van de glazen. Neem een categorie van minstens 3 en eerder 4 voor de bergen en kinderen. De categorie moet duidelijk op de bril vermeld staan met “CE” (Europese norm).

Breng ook een anti-UVA- en anti-UVB-zonnecrème aan, ook als het wat betrokken weer is. Neem de tube zonnecrème mee en breng om de twee uur een nieuwe laag aan. Neem zeker de eerste dagen een zonnecrème met een maximale beschermingsfactor, en voor een bleke huid en kinderen is een dergelijke crème gedurende het hele verblijf aangewezen.

Ook een lippenstift (total sun block) die tegen de zon beschermt, is nuttig. Je kan er ook de top van de neus en de oorlellen mee beschermen.

En bovendien...

Zuigelingen en jonge kinderen zijn bijzonder gevoelig voor de koude. Kinderen die in een kinderwagen liggen of op de rug worden gedragen, mogen niet te lang in de koude blijven.

Honger en uitdroging (of deshydratatie) veroorzaken vermoeidheid en dus ongevallen. Het ontbijt moet dan ook een volwaardige maaltijd zijn (melk + fruit of fruitsap + granen + boterhammen). Stop ook wat energierepen, chocoladerepen of vruchtenkoekjes in de zakken van het kind. Laat het kind regelmatig drinken, vooral als de zon fel schijnt.