Elk jaar is er de klassieke massa-uittocht naar de wintersport. Hoewel het aantal skiverwondingen in zekere mate toeneemt, moet deze sport toch aangemoedigd worden omdat hij heilzaam is voor de gezondheid. Om ongevallen te vermijden of de ernst ervan te verminderen, is preventie geboden.

Ziehier zeven basistips voor veilig skiën:

Bereidt je fysiek voor

Vóór je gaat skiën, is het essentieel dat je je fysiek voorbereidt, om de risico's te beheersen. Versterk uw beenspieren, versoepel uw gewrichten en verbeter je evenwicht. Naast turnoefeningen zijn ook mountainbiken, joggen en cardiotraining uitstekende voorbereidingen voor de wintersport. Begin ermee ongeveer één maand voor het vertrek.

Laat je skibindingen afstellen door een professional

Elk jaar zijn duizenden skiërs het slachtoffer van de ernstigste vorm van knieverzwikking: een gescheurde voorste kruisband. Bij alpineski is meer dan één op de twee knieverzwikkingen rechtstreeks het gevolg van een slecht afgestelde skibinding. Vandaag zijn niet eens 10 % van alle bindingen juist afgesteld. Laat ze in elk seizoen regelen door een professional die de Franse AFNOR-norm hanteert. Die norm houdt rekening met het geslacht, het gewicht en de lengte van de schoenzool.

Doe regelmatig een uitstaptest

Deze test heeft als doel na te gaan of de bindingen goed werken. De skiër blokkeert eerst een ski aan beide kanten door zijn skistokken in de sneeuw te planten. Dan voert hij een draaibeweging uit met zijn been en plooit hij lichtjes zijn knie, om zijn skischoen uit de binding te halen (die beweging mag niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk zijn). Voer deze beweging uit naar links en naar rechts, en voor elke ski.

Bescherm uw ogen

Draag altijd een zonnebril met hoge beschermingscategorie (3 of 4) en met de CE-norm, ook bij bewolkt weer. De weerkaatsing door de sneeuw maakt de zonnestralen immers veel intenser. De sneeuw weerkaatst 85% van de UV-stralen. Bovendien neemt op grote hoogte de hoeveelheid UV-stralen om de 1.000 meter toe met 10%. Kies een bril die ook de zijkanten van uw ogen beschermt. Ook kinderen moeten een zonnebril dragen!

Bescherm je huid

Je gezicht krijgt het zwaar te verduren door kou, wind, sneeuw en zon. Om je huid te beschermen tegen de zonnestralen, moet je een crème gebruiken met een zeer hoge beschermingsfactor tegen UVA- en UVB-stralen. En vergeet ook je nek, oren en lippen niet.

Voedingstips

Kou, wind, zon en droge berglucht: het zijn omstandigheden die we niet gewoon zijn. Vandaar dat je op uw voeding moet letten, kwestie van in optimale vorm op de latten te gaan staan. Het is dan ook sterk aan te bevelen om meer groenten, fruit en verse producten te eten, want die zijn bijzonder rijk aan antioxidanten.

'Vet eten beschermt tegen kou' is trouwens een misvatting. Geef de voorkeur aan pasta en zetmeelproducten: ze bevatten trage suikers en geven geleidelijk de energie af die je nodig hebt.

Kinderen moeten verplicht een helm dragen

Schedeltrauma's en gezichtsletsels komen zeer frequent voor bij kinderen en kunnen ernstig zijn. Bij kinderen onder de elf jaar zijn ze meestal het gevolg van botsingen. Er bestaat echter een bescherming tegen al die risico's: een helm dragen. Kies een helm met de EN 1077-norm.