Misschien kriebelt het alweer om deze winter nog te gaan skiën?

Toch blijft al die winterpret een riskante hobby. Om te voorkomen dat een valpartij een financiële lawine veroorzaakt, kan je het best een bijstandsverzekering afsluiten. Enkele tips die je daarbij helpen.

Skiën zonder financiële kater

Aan de vooravond van hun vakantie poetsen skiërs, snowboarders en andere sneeuwfanaten hun latten op en kopen ze nog snel hun laatste benodigdheden. Maar meestal vergeten ze daarbij hun verzekeringen!

Nochtans verdienen de annulatieverzekering (voor het vertrek) en de bijstandsverzekering (ter plaatse) de nodige aandacht. Vooreerst, omdat mensen almaar vroeger reserveren, waardoor het risico op annulatie groter wordt. En ook omdat de minste breuk die men op de skipiste oploopt, erg duur kan uitvallen. Hoewel de prijzen voor repatriëring erg kunnen verschillen per geval, loopt de factuur haast altijd hoog op.

Tot 17.000 euro

Bij Touring Assistance schommelt de prijs voor een repatriëring uit een skioord tussen 8.000 en 17.000 euro. Bij Ethias Assistance schommelen de bedragen tussen 1.800 en 5.000 euro.

Dezelfde prijs bij Europ Assistance, waar men echter benadrukt dat een ernstig ongeval 35.000 tot 40.000 euro kosten met zich kan meebrengen.

All-inclusive

Heel wat touroperators bieden in hun all-inclusiveformules een annulatieverzekering aan. Maar die contracten worden tegen het goedkoopste en meest commerciële tarief afgesloten. Sommige verzekeringen voorzien bij annulatie trouwens een tegoedbon voor een latere reis, wat je misschien niet goed uitkomt.

Een goede annulatieverzekering...

  • betaalt de uitgaven terug die je bij de reservering maakte (bijvoorbeeld het reeds betaalde vliegtuig of hotel), zelfs als je alles zelf geregeld hebt;
  • kan, voor wie vaak op reis gaat, ook op jaarbasis worden onderschreven. De meerprijs bedraagt enkele tientallen euro’s per jaar;
  • somt de redenen van annulatie precies op: medische (ongeval, ziekenhuisopname), professionele (onvoorzien ontslag), familiale (scheiding, ziekte van een jong kind), persoonlijke (brand in de woning), administratieve (oproep als getuige voor een rechtbank), of iedere andere reden (ongeval op weg naar de luchthaven);
  • biedt (meestal op voorwaarde van een bijpremie) waarborguitbreidingen aan voor erg dure reizen.

Maar let op, een contract waarvan de premie een percentage van de reissom bedraagt, betekent niet dat je je totaal geen zorgen hoeft te maken.

De verzekeraar kan weigeren tussen te komen in geval van een vals medisch attest, van ontslag wegens zware fout, of van iedere andere reden die in strijd is met de vermeende onvoorzienbaarheid van de gebeurtenis. Door de talrijke misbruiken de voorbije jaren zijn verzekeraars bij de minste twijfel veel meer op hun hoede.

Een goede bijstandsverzekering biedt...

  • bijstand ter plaatse aan het slachtoffer (ongeval, ziekte, verzorging);
  • bijstand aan de reisgezellen, ook op logistiek vlak. Dat is niet altijd het geval bij bijstandsverzekeringen die als verwant product worden verkocht;
  • het bezoek van een familielid bij ziekenhuisopname;
  • de repatriëring van het slachtoffer en zijn naasten;
  • de vervroegde terugkeer bij problemen in België (inbraak, overlijden van een ouder);
  • het opsturen van voorwerpen die men bij het vertrek was vergeten (bril, dringende geneesmiddelen);
  • bijstand aan het voertuig (als die waarborg werd onderschreven) en de repatriëring ervan.

OPGELET: in onze voorgestelde prijzen is GEEN verzekering voor ongevallen, schade of diefstal inbegrepen.

Gelieve je voorzorgen te nemen! Neem raad bij je verzekeraar.

De organisator is niet verantwoordelijk voor ongevallen of diefstal.